13 Jun 2023

Mednarodna znanstvena konferenca »Respiratory Philosophy: A Paradigm Shift«

Med 18. in 21. junijem bo v organizaciji Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper in Inštituta za atmosferske študije Kobe (KOIAS) v portoroškem Grand Hotelu Bernardin potekala velika mednarodna znanstvena konferenca »Respiratory Philosophy: A Paradigm Shift«.

Konferenca bo predstavila razmisleke številnih uglednih svetovnih strokovnjakov z različnih področij humanistike in družboslovja o zraku in dihanju, ki jih povezuje zavest o nujnosti sprememb sodobnih paradigem mišljenja. Današnji dominantni diskurzi so namreč zasnovani na zanemarjanju in celo »pozabi diha«, kar pa ima v sodobnem svetu številne negativne posledice, ki se najočitneje kažejo v okoljskih in zdravstvenih krizah, svoj izraz pa najdejo tudi v represivnih političnih praksah (»I can’t breathe«)  in vse bolj razširjenih duševnih stiskah.  

Poleg aktivno sodelujočih so udeležbo na konferenci potrdili tudi številni visoki gostje, uvodni dan bo na slavnostni večerji ob prisotnosti japonskega veleposlanika v Sloveniji podpisan sporazum o sodelovanju med ZRS Koper in KOIAS. Med številnimi uveljavljenimi znanstveniki z najboljših svetovnih univerz pa lahko morda izpostavimo Davida Abrama, ameriškega filozofa in ekologa z Univerze Harvard, ki bo imel predavanje v torkovem popoldanskem terminu in predstavlja eno izmed ključnih svetovnih referenc za filozofske premisleke o ekoloških vprašanjih.

Konferenčni dogodki bodo v celoti potekali v angleškem jeziku, poleg akademskih razprav pa se bodo zvrstile tudi različne delavnice in spremljevalne dejavnosti, konferenca se bo sklenila s sredinim večernim glasbenim nastopom Irene Z. Tomažin. 

Več o sami konferenci najdete na TEJ POVEZAVI.

Leave a Reply