17 Jan 2024

ZRS Koper prejel 100 knjig nemške klasične poezije in literature

V Centru humanističnih znanosti ZRS Koper se je v organizaciji Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper včeraj odvijala slovesnost »Nemška literatura v Kopru«. Dogodek je bil posvečen prejemu donacije knjig iz zbirke pokojnega para – dveh proučevalcev nemške klasične poezije in literature iz Weimarja – Edith in Horsta Nahlerja.

Donacijo 100 knjig sta po posredovanju dr. Geralda Hühnerja iz zavoda Discimus Lab (Videm pri Ptuju) sprejela predstojnik Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper prof. dr. Lenart Škof ter vodja knjižnice ZRS Koper Peter Čerče, dogodek pa sta poleg vodstva ZRS Koper, prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper in dr. Tilen Glavina, namestnik diektorja ZRS Koper, s svojo prisotnostjo počastili kulturna atašejka nemškega veleposlaništva gospa Julia Neblich ter direktorica Goethe-Instituta v Sloveniji, dr. Alix Landgrebe.

Predajo obsežne donacije knjig sta pospremila dva dogodka: predavanje filozofa in literarnega komparativista dr. Alberta Parisija z Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper o dihu in vetru v nemški klasični in moderni poeziji ter predstavitev dveh nedavno izdanih knjig raziskovalcev ZRS Koper v nemškem jeziku – delo Mussolini und Hitler in den Kirchen des slowenischen Küstenlandes prof. dr. Egona Pelikana ter delo Antigones Schwestern: Über die Matrix der Liebe prof. dr. Lenarta Škofa.

Temu je sledila predstavitev knjige akademika prof. dr. Jožeta Pirjevca Tito in tovariši. Zadnji del svečanega dogodka pa so si udeleženci ogledali angleško različico dokumentarnega filma Tone Kralj in prostor meje, ki je nastal v režiji prof. dr. Egona Pelikana in Marka Radmiloviča in je bil predvajan tudi na frankfurtskem knjižnem sejmu.

»V času, ko smo v evropski bližini in po svetu priča neizmernemu nasilju in vojnam in ko tudi evropsko demokratično tradicijo marsikje vnovič ogrožajo politične in populistične sile, ki se napajajo tudi v izročilu preteklih nasilnih in uničujočih totalitarizmov, prav knjige predstavljajo vez sodelovanja med kulturami in narodi, poezija pa je tista zvrst, ki s svojimi sporočili še posebej zavzeto kliče k miru, sobivanju in povezovanju,« je temeljno sporočilo dogodka povzel prof. dr. Lenart Škof.

Leave a Reply