
PREDSTAVITEV
Center mediteranskih kultur (CMK) je infrastrukturna enota ZRS Koper, ki nudi podporo raziskovalnim in strokovnim aktivnostim Inštituta za oljkarstvo in akreditiranega Laboratorija Inštituta za oljkarstvo. Sestavni del CMK-ja so laboratoriji in poskusni nasadi s pripadajočo analitsko in merilno opremo.
V letu 2016 je bil vzpostavljen sodobno opremljen raziskovalni in kontrolni laboratorij, ki je omogočal izvajanje fizikalno-kemijskih in senzoričnih poskusov, žal, pa je bil v letu 2017 uničen v požaru. Ponovna selitev Inštituta za oljkarstvo v sanirane prostore CMK-ja je predvidena v letu 2022.
V Pobegih je bil leta 2013 vzpostavljen prvi slovenski raziskovalni nasad žižul, ki je opremljen z namakalnim sistemom in je namenjen raziskovanju agronomskih lastnosti sort ‘Li’, ‘Lang’ in drobnoplodne žižule, izobraževanju ter promociji.
V zasebnem oljčniku v Dekanih pa od leta 2009 poteka prvi raziskovalni poskus namakanja oljk ter opazovanja odziva rastlin na spremembe podnebja, proučujejo se vplivi škodljivcev in različnih agrotehničnih ukrepov na rastline in fizikalno-kemijske ter senzorične značilnosti predelanega oljčnega olja. Nadaljujejo se aktivnosti za pridobitev lastnih kmetijskih zemljišč, na katerih bi lahko samostojno in neodvisno opravljali raziskovalno in razvojno dejavnost s področja oljkarstva.
V okviru CMK deluje mreža osmih meteoroloških postaj, ki omogočajo spremljanje vremenskih podatkov in celovito ovrednotenje uvajanja novih tehnoloških pristopov v oljkarstvu.
V CMK-jeve aktivnosti sodi tudi predelava namiznih oljk. Potekajo laboratorijski poskusi razgrenjevanja in fermentacije namiznih oljk, saj so oljke neposredno po obiranju zelo grenke in trpke, ugotavljajo se spremembe fizikalno-kemijskih in senzoričnih parametrov namiznih oljk.
Splošni cilji CMK so:
- povezati ključne akterje s področja oljkarstva, kmetijstva in živilstva ter okrepiti medsebojno sodelovanje,
- povečati kakovost lokalno pridelane hrane,
- nuditi podporo pri izvajanju nadzora kakovosti,
- razviti in uvajati nove tehnologije,
- omiliti negativne posledice klimatskih sprememb v pridelavi hrane,
- obvladovati bolezni in škodljivce,
- izvajati izobraževalne in promocijske dejavnosti,
- izboljšati trženje lokalnih proizvodov,
- podpreti delovanje različnih združenj.
Vodja: dr. Vasilij Valenčič
E-naslov: cmk@zrs-kp.si
Tel.: +386 5 663 77 00
SODELAVCI

dr. Valenčič Vasilij

dr. Bešter Erika

dr. Bučar Miklavčič Milena

mag. Fantinič Jakob

Fičur Katja

Kozlovič Gašper

dr. Podgornik Maja
