dr. Damir Zubac

znanstveni sodelavec
Phone: +386 5 663 77 00

Področja raziskovanja:

  • Kineziologija
  • Fiziologija odzivov človeka na gibanje/vadbo

Biografija:

Damir Zubac je raziskovalec s področja kineziologije, ki je raziskovalno usmerjen v evalvacijo in interpretacijo fizioloških odzivov človeka, odvisnih od telesne dejavnosti in športnega treninga, natančneje v področje fizioloških odzivov vrhunskih športnikov.
Doktorsko disertacijo je zaključil leta 2016 na Fakulteti za kineziologijo na Univerzi v Splitu, Hrvaška. Posamezni deli disertacije so bili kot članki objavljeni v revijah z visokim faktorjem vpliva, med drugim v Europeacn Journal of Sport Sciences, Journal of Sports Sciences in International Journal of Sports Physiology and Performance. Od leta 2017 je objavil preko 10 člankov v mednarodnih revijah s faktorjem vpliva in poglavij v znanstveni monografiji. Leta 2017 je prejel rektorjevo nagrado Univerze v Splitu za znanstvene dosežke in nagrado mladega raziskovalca za izjemne dosežke v znanosti v Republiki Hrvaški. Prejel je Erasmus + štipendijo za usposabljanje osebja (2018) na Visoki šoli za telesno vzgojo in šport Zinman na Wingate Inštitutu za znanost (Netayna, Izrael). Znanstveni svet združenja »Hydration for Health Scientific Committee« je dr. Damirja Zubca kot vodilnega avtorja članka ''Ravnovesje tekočin in stanje hidracije olimpijskih borilnih športnikov: sistematični pregled z meta-analizo nadzorovanih in nenadzorovanih študij'', kot enega od petih najboljših mladih raziskovalcev za področje hidracije na svetu, povabil na 10. konferenco “Hidracija za zdravje”, ki je potekala od 25. do 28. junija v francoskem mestu Evian. Dr. Zubac se je potegoval za prestižno Nagrado mladega raziskovalca 2017/2018 (Young Researcher Award).
Leta 2018, je pridobil podoktorski projekt pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS: Z7-9420: Učinek vadbe s spremenljivo obremenitvijo na skeletne mišice pri starejših osebah: randomizirana navkrižna študija).
Damir Zubac je član raziskovalne skupine Inštituta za Kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS, ki je bila v letu 2016 na Shanghajski lestvici raziskovalnih institucij za področje kineziologije uvrščena med najboljših 150.