05 Jun 2020

2. HLAJEVI DNEVI

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) je danes organiziral tiskovno konferenco v okviru strokovnega posveta »2. Hlajevi dnevi«. Pogovor je vodila predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper in strokovna vodja javne službe s področja oljkarstva dr. Maja Podgornik. Oljkarstvo se mora nenehno prilagajati izzivom, ki jih narekujejo podnebne spremembe, vremensko pogojeni škodljivci in bolezni, nove tehnologije pridelave in predelave, razmere na kmetijskih trgih in evropska zakonodaja. Letošnje leto je za nadaljnji razvoj oljkarstva še posebej pomembno, saj se zdaj snujejo nove usmeritve za skupno kmetijsko politiko EU po letu 2020, ki bodo najverjetneje zaznamovane tudi z izkušnjami pridobljenimi v času epidemije nalezljive bolezni covid-19.

Letošnja neobičajna izjemna zimska suša, ko je od januarja do aprila zapadla trikrat manjša količina padavin kot v enakem obdobju lani, je marsikaterega oljkarja spodbudila, da bi v svojem nasadu vzpostavil namakalni sistem. Na tem področju se obetajo razpisi za nepovratna sredstva, a zaenkrat razpisni pogoji in časovnica še niso znani, je povedala Irena Vrhovnik, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Namakalni sistemi so zagotovo pametna odločitev oljkarjev, saj so po letu 2003 suše zelo pogoste. Ravno zaradi velike suše se oljkarji bojijo, da je bila letos oploditev oljk slaba.

Veliko težavo za domače oljkarje predstavlja evropska zakonodaja, ki je Slovenijo uvrstila v cono B, namesto v cono C (južni del), ki bi jim omogočila uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Strokovnjaki si že dolgo prizadevajo za prekategorizacijo, a je dr. Ivan Žežlina, vodja oddelka za varstvo rastlin pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, glede te pesimističen, saj kot pravi, gre za evropski zakon, ki ga je zelo težko spremeniti. Za slovenske oljkarje to pomeni, da imajo letos na voljo enak izbor aktivnih snovi kot v Italiji, manjšal pa se bo izbor fitofarmacevtskih sredstev. V kratkem bo prišlo do umika Perfekthiona. »Ob tem je težava, da alternative zanj ni« poudarja Žežlina in dodaja: »Treba se bo naučiti delati s tem, kar imamo na razpolago, in uvajati nove alternativne pristope«. Vedno več oljkarjev bo tako moralo preiti na ekološki način pridelave.

Prepoved insekticidov pa bo vplivala tudi na škodljivce, kot je denimo oljčna muha. Letos se je zaradi mile zime oljkarji še posebej bojijo. Ob milih zimah mraz ne poskrbi za naravno selekcijo, letos pa je ta škodljivka predvidoma odložila veliko jajčec. Mednarodni priznani agronom Edi Družetić s Hrvaške je ob tem opozoril, da je oljčno muho potrebno spremljati po območjih, saj se stanje zelo razlikuje že v razmaku nekaj kilometrov.

Na nove podvige se pripravljajo tudi oljkarji, ki bodo letos z zmanjšanim naborom registriranih aktivnih snovi za zaščito oljk in že napovedanimi dolgotrajnimi vročinski valovi skušali pridelati kakovostno ekstra deviško oljčno olje. Ti morajo upoštevati zelo zahtevne specifikacije, če želijo pridobiti Zaščiteno označbo porekla (ZOP) za ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. »Lani smo v svojih vrstah pridobili 35 ZOP-ovcev, kar predstavlja 85 promilov vseh oljkarjev s Sloveniji,« je poudaril predstavnik skupine proizvajalcev ekstra deviškega oljčnega olja slovenske Istre Elvin Klobas. Je pa kar 70 odstotkov ZOP-ovcev že usmerjenih v ekološko pridelavo.

Specifični pogoji veljajo tudi za goriške oljkarje. Predsednik Društva oljkarjev Brda Božidar Slivnjak je  med dejavniki, ki so vplivali na razvoj oljkarstva na Goriškem, izpostavil pravilni pristop, izobraževanje in sodelovanje – tako s slovensko Istro kot z Italijo. Na Goriškem oljkarstvo sicer še vedno predstavlja zgolj dopolnilno dejavnost, nasadi obsegajo le okoli 700 oljk. Tudi goriški pridelovalci si sicer želijo postati del ZOP-a, a je za to še prezgodaj, »morajo še dozoreti«, meni Slivnjak.

Kot je še izpostavil, je obdobje po epidemiji koronavirusa »odlična priložnost, da razmislimo o samozadostnosti, oljčno olje pa je ključni del mediteranske prehrane«. Vodja nacionalnega referenčnega Laboratorija za oljkarstvo ZRS Koper dr. Milena Bučar Miklavčič bi si ob tem želela, da bi delali na kakovosti oljčnega olja. »Cena oljčnega olja bo po zdravstveni krizi predvidoma padla. V Italiji so sicer med krizo zabeležili porast prodaje zaradi delanja zalog, a je šlo za cenovno olje,« je pojasnila Bučar Miklavčičeva. V pripravi so zato podpore za pridelavo kakovostnega olja. Ob tem se je vodja Laboratorija za oljkarstvo obregnila ob »nemogoče« razpisne pogoje za pridobitev zaščitene označbe porekla, ki so po njenem mnenju neprimerni za spodbuditev oljkarjev.

Veliko za pomoč in promocijo oljkarjev in oljčnega oljka ima v planu Mestna občina Koper (MOK). Kot je povedala podžupanja Olga Franca, je koprska občina z največ oljkarji in oljčnimi površinami v Sloveniji. Med aktivnosti, ki lahko pomagajo oljkarjem, je naštela izbor Županovega olja (od zmagovalca občina odkupi večje število steklenic in mu zagotovi obsežno promocijo), načrtujejo razširjene Dneve kmetijstva, festival namiznih oljk itd. Promocija oljčnega olja je namreč izredno pomembna, saj je »oljčno olje zdrava prehrana, ne le za naše telo, ampak predvsem za naše možgane«, je prepričana Franca. V MOK se zato zavzemajo, da bi steklenička kakovostnega oljčnega olja dobila svoje mesto na vsaki mizi po vseh restavracijah, lokalih in hotelih, sama pa si prizadeva tudi, da bi se krajevne skupnosti prijavile na razpis za izvajanje ukrepov odpravljanja zaraščenih zemljišč, ki bi jih lahko spremenili v oljčne nasade.

Pogovor je vodila predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper in strokovna vodja javne službe s področja oljkarstva, dr. Maja Podgornik.

Posvet o oljkarstvu je bil predvajan tudi v živo. Ogled je možen na povezavi: https://www.facebook.com/regional.si/videos/855876721589721/

Leave a Reply

04 Jun 2020

2. Hlajevi dnevi

2. Hlajevi dnevi

Koper, 5. junij 2020

S klikom na obarvani naslov, si lahko ogledate posnetek posameznega predavanja.

  1. “Zato se spominjam Angela Hlaja” – dr. Bojan Butinar, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  2. Biofenoli v olju iz oljk po toči – dr. Bojan Butinar, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  3. Kakovost oljčnega olja – Katja Fičur, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  4. Senzorično ocenjevanje – Teja Hladnik, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  5. NIR spektrofotometrična analiza oljčnega olja – Gašper Kozlovič, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  6. Označevanje oljčnega olja – dr. Erika Bešter, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  7. Projekti laboratorija inštituta za oljkarstvo v letu 2020 in “Projekt Oleum” – dr. Milena Bučar Miklavčič, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  8. Oljčna muha in kakovost olja – dr. Vasilij Valenčič, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  9. Predstavitev prognoze bolezni in škodljivcev rastlin v oljkarstvu – Primož Pajk, Uprava Republike Slovenije za varno hrano
  10. Spremljanje oljčne muhe in varstvo oljk pred oljčno muho – Irena Vrhovnik, Kmetijsko svetovalna služba, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
  11. Oljčna muha v Slovenski Istri – Oddelek za varstvo rastlin, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
  12. Strategija kontrole oljčne muhe – Petacchi Ruggero, Scuola Sant’Anna di Pisa, Istituto di Scienze della Vita
  13. Oljčna muha na območju Hrvaške – Edi Družetić
  14. Terensko projektno delo Inštituta za oljkarstvo – dr. Maja Podgornik, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  15. Podatki o oljčni muhi 2015 – 2019 in podatki o oljčnem molju – Jakob Fantinič, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  16. Dobre prakse ekološkega varstva oljk – Irena Vrhovnik, Kmetijsko svetovalna služba, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
  17. Nova EU pravila na področju zdravja rastlin – Anita Benko Beloglavec, Erika Orešek, Uprava Republika Slovenije za varno hrano, Sektor za zdravje rastlin in rastlinski semenski material
  18. Javne službe s področja oljkarstva – dr. Maja Podgornik, Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper

 

Posvet o oljkarstvu je bil predvajan tudi v živo. Ogled posnetka je možen preko povezave: https://www.facebook.com/regional.si/videos/855876721589721/

26 Feb 2020

2. Hlajevi dnevi

 

OBVESTILO

 Inštitut za oljkarstvo  Znanstveno-raziskovalnega središča Koper,

 

obvešča,

da bo strokovni posvet o oljkarstvu

»2. Hlajevi dnevi 2020«potekal 5. junija 2020,

in bo zaradi še vedno omejenega druženja v sklopu pandemije COVID-19, letos organiziran nekoliko drugače.

Zavedamo se, da postopno zmanjševanje nabora registriranih aktivnih snovi za zaščito oljk in spremenjeni vremenski pogoji vse bolj vplivajo na učinkovitost zatiranja škodljivih organizmov ter velikost in kakovost vašega pridelka, zato vas vabimo, da nam posredujete vaša vprašanja vezana na pridelavo in predelavo oljk, na katere vam bomo skušali odgovoriti na tiskovni konferenci, ki bo potekala dne 5. junija  2020 na vrtu Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Vsa vprašanja nam lahko posredujete na elektronski naslov: info.izo@zrs-kp.si, najkasneje do 30. 5. 2020.

Hkrati si boste dne 5. junija 2020 na spletni strani Znanstveno-raziskovalnega središča Koper https://arhiv.zrs-kp.si/  lahko ogledali zanimiva spletna predavanja na temo oljk, oljčnega olja in oljkarstva.

 

V naprej se vam zahvaljujemo za vsa vprašanja in vas lepo pozdravljamo!

 

 

***

Žal letos nismo uspeli organizirati prikaza rezi. Zavedamo se, da je pri rezi več vidikov ukrepanja v odvisnosti kakšno drevo imamo in kaj želimo doseči (pridelek, način obiranja).

Zato vam priporočamo ogled videoposnetka prikaza rezi, ki ga izvaja svetovalka specialistka za sadjarstvo na KGZS Nova Gorica, Irena Vrhovnik: https://www.youtube.com/watch?v=KiJ9K1UEJX4

Priporočamo tudi ogled posnetkov znanega raziskovalca in izkušenega strokovnjaka s področja rezi oljke, Giorgia Pannelli.

Primer: https://www.youtube.com/watch?v=3Zxr80d8FlM

Poleg videa v italijanskem jeziku si lahko ogledate tudi posnetek v hrvaškem jeziku, kjer je predstavljeno rezanje nazaj: https://www.youtube.com/watch?v=ajHQcNFtgq0

Predlagamo še, da si preberete članek g. Stanislava Štambuka: https://slobodnadalmacija.hr/maslina/maslinarstvo/rezidba-nema-sablonu-ovako-cete-poloziti-ispit-kojeg-mora-proci-svaki-maslinar-546192

***

 

 

 

Leave a Reply