15 Nov 2023

Izšla je digitalna monografija 2020 Dreams: Toward a New Understanding of the Dream-Waking Continuum

V preteklem tednu je pri ugledni založbi Stanford University Press izšla interaktivna digitalna monografija z naslovom 2020 Dreams: Toward a New Understanding of the Dream-Waking Continuum, ki predstavlja utelesitev metodološko inovativnega sodelovanja med dr. Majo Gutman Mušič, sodelavko Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper, in Kellyjem Bulkeleyom, ter Sheldonom Junckerjem, Danom Kennedyjem, Gezom Quinnom in Jennifer Marie Lane. 

Snov interaktivnega projekta, ki jo ekipa raziskovalcev razčlenjuje z domiselnimi digitalnimi orodji, leži na točki prešitja med otipljivim svetom in svetom sanj. Središčni problem monografije toznačno zadeva načine in podobe, s katerimi govorica sanj povzema dejstveni vsakdan ljudi, pri čemer individualno in oneirično prepleta s kolektivnim ter oprijemljivim. Podatkovno podstat 2020 Dreams: Toward a New Understanding of the Dream-Waking Continuum predstavlja preko 2000 sanjskih narativov desetih posameznic in posameznikov, zbranih v letu 2020. Za motrenje tega, kako sanje posredujejo med različnimi razsežnostmi človeškega, se epohalno leto 2020 spričo izbruha Covida-19, migracijske in ekonomske krize, razširjenega dometa socialnih omrežij, protestov proti sistemskemu rasizmu ter okoljevarstvene problematike za raziskovalce in sanjače kaže kot zlasti povedno obdobje produkcije sanj. Rezervoar sanj gre v skladu z monografijo označiti za območje artikulacije širših družbenih sentimentov, ki so ravno v negotovem letu 2020 dosegli povsem nove razsežnosti. 

Vizualno izdelana topologija sanj, po kateri pelje dotična monografija, odseva različne dimenzije pomenov sanj, ki se razlegajo po multilinearnih navigacijskih poteh in interaktivnih podatkovnih podobah.

Bralce vabimo k ogledu na TEJ POVEZAVI.

Leave a Reply