11 Jun 2020

V dokumentarcu “Razdvojeni” tudi prof. dr. Pelikan

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper obvešča, da ste si lahko v torek zvečer ob 21. uri na prvem programu RTV Slovenije ogledali dokumentarni film z naslovom »Razdvojeni«.

V dokumentarnem filmu je sodeloval tudi naš sodelavec in predstojnik Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper, prof. dr. Egon Pelikan.

NEKAJ O VSEBINI:

Dokumentarni dosje Razdvojeni 1941-1943 obravnava kritična leta vojne in okupacije ter ideološki in vojaški razkol med Slovenci. Dokumentarni dosje Razdvojeni 1941-1943 je nastal v neodvisni produkciji in ga je RTVSLO odkupila na javnem razpisu. Ob obletnici konca 2.svetovne vojne in dogodkov, ki so sledili ter pustili tako globoko zarezo v slovenski družbi, da jo čutimo še danes, se je zdelo primerno, da dogodke izpred 75 in več let osvetlimo ne samo iz osebnih pripovedi ljudi temveč predvsem s stališča današnje zgodovinske stroke. To turbulentno obdobje so zaznamovali dramatični dogodki in procesi, okupacija Slovenije, razpad predvojnih meščanskih institucij, antifašistični odpor pod vodstvom OF, revolucija po sovjetskem vzoru in avtohtono anti komunistično gibanje, ki je končalo kot zaveznik nacistične Nemčije.

Sodobna slovenska zgodovinska stroka si po dolgih desetletjih zgodovine, ki so jo pisali zmagovalci, prizadeva dogodke osvetliti bolj objektivno, kar bi lahko pripomoglo k umiritvi sporov, ki se vlečejo še v današnji čas. Avtorica dosjeja je dr. Ljerka Bizilj, strokovni recenzent je bil dr. Jure Gašparič, sodelujejo pa še: dr. Božo Repe, dr. Tamara Griesser Pečar, dr. Renato Podbersič in drugi.

Dosje Razdvojeni 1941 -1943 bo dobil svoje nadaljevanje v produkciji 2020/2021.

Leave a Reply