01 Feb 2021

Obvestilo o objavi dr. Mateje Sedmak v Primorskih novicah

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper obvešča, da je bil v Primorskih novicah, v soboto, 30. januarja 2021, v redni kolumni, objavljen prispevek naše sodelavke dr. Mateje Sedmak z naslovom »Dvojna morala«.

V tokratnem prispevku dr. Sedmakova najprej razmišlja o dvojni morali, nato pa v zaključku opomni, da je na pohodu pravzaprav že trojna morala.

“Vse bolj prisotna je ne zgolj dvojna, temveč kar trojna morala. In ne, v tem primeru “več” ni tudi “bolje”. Na pohodu je človek, ki misli eno, govori drugo in dela tretje. Zaradi koristi, egoizma ali ker se mu je hrbtenica nekje med hlastanjem po materialnih dobrinah, moči in uveljavljanju lastnega ega že povsem stopila. Ob tem pa umanjka družbena regulacija takšnega ravnanja. Družba, torej mi vsi, takšnih ljudi ne obsojamo (več), jih za njihovo nenačelnost ne kaznujemo z neodobravanjem, osamitvijo ali odvzemom funkcije, pooblastil ali privilegijev. Takšno trojno moralo smo že sprejeli in ponotranjili kot pričakovano, tako zelo, da smo začudeni, ko srečamo načelnega človeka, katerega misli, besede in dejanja sovpadajo. Takšni, ki ne odstopajo od svojih vrednot ali se ne želijo spustiti v igro dvojne morale, se nam zdijo že kar sitni in naporni, takšni, s katerimi se pač ne da nič zmenit.”

Celotna kolumna je dostopna na spletni hiperpovezavi: https://www.primorske.si/mnenja/kolumne/negovanje-odnosov/dvojna-morala

Vabljeni k ogledu!

Leave a Reply