09 Jun 2021

INŠTITUT ZA OLJKARSTVO JE PODELIL PRIZNANJA NAJBOLJŠIM NAMIZNIM OLJKAM

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je priredil že 5. Festival namiznih oljk. Letos so ga v sodelovanju s podjetjem Soline pridelava soli nadgradili s projektom SOLJKE, s katerim želijo promovirati tradicijo vlaganja namiznih oljk, hkrati pa razviti nove, inovativne izdelke iz oljk, soli in oljčnega olja. Ob današnji podelitvi priznanj in nagrad oljkarjem za najboljše namizne oljke so v Sečoveljskih solinah priredili še razstavo namiznih oljk in vodeni degustaciji.

Festival namiznih oljk letos poteka že peto leto, a so ga pri Inštitutu za oljkarstvo (IZO) Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper še nadgradili s projektom SOLJKE. “Cilj projekta je skupaj s pridelovalci oljk razviti nove produkte iz oljk, oljčnega olja, soli in začimb, hkrati pa ohraniti tradicijo vlaganja oljk,” je povedala vodja projekta in predstojnica IZO dr. Maja Podgornik. Kot je dodala, bi si želeli, da bi tudi namizne oziroma vložene oljke pridobile zaščiteno označbo porekla, tako kot to velja že za Piransko sol in Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre.

“Na inštitutu se dobro zavedamo, da je prvi pogoj za dobre namizne oljke izpolnjen z zdravimi plodovi, ki pa jih je v teh ekstremnih razmerah in intenzivnih napadih škodljivcev zelo težko pridelati. Zato želimo s projektom SOLJKE pilotno vpeljati tudi model celostnega pristopa h kmetijstvu, s čimer bi izboljšali učinkovitost agrotehničnih ukrepov,” je pojasnila dr. Podgornik. To pomeni, da bodo pet izbranih kmetij spremljali celostno, od bolezni, s katerimi se soočajo, do gnojenja in škropljenja ter jim na podlagi ugotovitev dali priporočila.

Projekt sta Inštitut za oljkarstvo in podjetje Soline pridobila v okviru razpisa LAS Istre. Financirala sta ga Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru programa razvoja podeželja.

Na 5. Festival namiznih oljk se je prijavilo 40 udeležencev. Osemčlanska komisija je ocenila 23 vzorcev oljk. Po besedah dr. Vasilija Valenčiča z Inštituta za oljkarstvo je bilo prijavljenih vzorcev sicer nekoliko manj kot leto poprej, a je bil po drugi strani dvig kakovosti opazen. Komisija je ocenjevala vonj, okus in teksturo ter na podlagi teh kriterijev podelila točke. Namizne oljke, ki so dosegle vsaj 65 od 90 možnih točk, so prejele priznanje kakovosti.

Kot je na podelitvi priznanj priznal dr. Valenčič, je ocenjevanje namiznih oljk precej zahtevno in naporno delo: “Ocenimo lahko namreč manj vzorcev, saj se naše brbončice prej utrudijo kot na primer pri ocenjevanju oljčnega olja. Razlog je v tem, da so izdelki slani, tako pride prej do fiziološkega nasičenja.” Na splošno je kakovost oljk, ki so pretežno letnik 2019, dobra, prepoznaven je dvig kakovosti.

Priznanja in nagrade sta oljkarjem podelila direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot in direktor Solin Klavdij Godnič. Priznanja za kakovost so dobili Neven Benčič za štorto v slanici in olju, Emil Nemec za picholine v slanici in olju, Boris Sabadin iz Ekološke kmetije Bem za štorto v olju ter Norma Zudich iz Kmetije Zudich za picholine v slanici. Dve priznanji za ekološke namizne oljke picholine v ekstra deviškem oljčnem olju ter ekološke namizne oljke štorta s česnom in zelenim poprom je prejela Martina Veršnik z Ekološke družinske kmetije Olea. Kristjan Božič je prejel priznanja za štorto v slanici, štorto v olju in aromatizirane oljke leccino v žganju, s sladkorjem, citrusi in začimbami. Kar sedem priznanj za sedem različnih izdelkov pa je prejel Ivan Zadel, in sicer za ascolano v slanici in olju, istrsko belico v slanici in olju, leccino v slanici in olju, mato v slanici in olju, štorto v slanici in olju, štorto v olju in štorto z lovorjem v slanici in olju.

Naziv drugi vicešampion so prejele ekološko pridelane oljke ascolana v slanici Kmetije Ronkaldo – Adamič. Prvi vicešampion je postala Ekološka družinska kmetija Olea z ekološkimi namiznimi oljkami štorta v ekstra deviškem oljčnem olju. Absolutni zmagovalec pa je postal Darko Jakomin iz Oljkarstva Karlonga z ascolano v slanici.

Pred in po podelitvi priznanj je na Leri v Sečoveljskih solinah potekala tudi vodena degustacija izdelkov iz oljk, soli in zelišč, ki sta jo vodila dr. Vasilij Valenčič in Barbara Morgan iz podjetja Soline pridelava soli.

Leave a Reply