12 Nov 2021

Predstavitev knjige “Izrazi moči slovenskega jezika” na Reki

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Izrazi moči slovenskega jezika dr. Vesne Mikolič, predstojnice Inštituta za jezikoslovne študije pri ZRS Koper, ki bo v petek, 12. novembra, ob 16. uri na Filozofski fakulteti na Reki, v predavalnici 402 na Sveučilišni ulici 4 na Reki.

Knjiga, prva iz skupne knjižne zbirke “Razsežnosti slovenstva”, ki je izšla v sozaložništvu Annales ZRS Koper in Slovenske matice, predstavlja tudi prvo celovito, inovativno in interdisciplinarno obravnavo moči slovenskega jezika, povezano z intenziteto jezika. Ta je utemeljena kot jezikoslovno-pragmatična kategorija s slovničnim in slovarskim opisom njenih jezikovnih sredstev.

Knjiga prinaša opis intenzitete jezika v različnih diskurzih, in sicer v znanosti, oglaševanju in politiki, prav tako obravnava tudi leposlovje in prevodno književnost, kjer so sredstva za stopnjevanje moči literarnega jezika zaradi njegove izrazno-estetske funkcije še posebej pomembna. Zanimive so tudi medkulturne primerjave izrazov intenzitete v slovenščini, hrvaščini, italijanščini in angleščini.

Zadnji del monografije pa obravnava pomemben odnos med intenziteto jezika ter nasilnim in sovražnim govorom. Predstavljeni so nekateri primeri (ne)nasilnega govora v času fašizma in v sodobni omrežni družbi, na koncu pa še izvirni jezikovnodidaktični pristopi, s katerimi med mladimi razvijamo učinkovito in nenasilno komunikacijo.

Znanstvena monografija je tako lahko odličen vodnik k večji zmožnosti za učinkovito, prepričljivo in spoštljivo komunikacijo na različnih področjih in k preprečevanju nasilnega govora v slovenski družbi.

Leave a Reply