23 Dec 2021

PONT: Umetniški most med obalnimi in štajerskimi poetikami

Minulo sredo so koprsko skladišče Libertas napolnile umetniške vizualne podobe, zvočne in svetlobne kreacije, ki so se v sinesteziji s poezijo prepletle v multisenzorični performans. V ustvarjalnem sodelovanju so se povezali mladi Koprčani umetniškega kolektiva Pêro Sŕce (Martin Mikolič, Vid Karlovšek, Ita Weber) in Nina Medved, prejemnica listine PONT 2021, pesnica in fotografinja. S humorjem in literarnokritično širino je večer povezal dr. Igor Divjak.

Mlada ustvarjalna naveza je zgradila umetniški most med obalnimi in štajerskimi poetikami, ki so kljub svoji stilski različnosti  – njihova je v svoji svobodni in nekonformistični drži bližje hipijevskemu izrazu, njena pa nevsiljivo odpira življenjske razmisleke skozi intimno, osebnoizpovedno noto – delovale kot premišljeno uglašena celota. Nina Medved je s fotografsko retrospektivo Otroštvo predstavila črno-beli, analogni svet, ujet v objektiv fischer-pricovega fotoaparata, skozi oči zdaj že zrele umetnice.

Umetniki so svoje pesniško ustvarjanje predstavili v dveh pesniških zbornikih Mojito z limeto in Sex on the Beach, ki sta izšla v samozaložbi kolektiva Pêro Sŕce s podporo MOK in CMK, ter v pesniški zbirki Drseči svet (JSKD), ki je pesnici Nini Medved prinesla nominacijo za najboljši knjižni prvenec Slovenskega knjižnega sejma (2021).

Interdisciplinarni večer Pesniške mnogoživke je nastal v sodelovanju Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in založbe Beletrina s portalom Vrabec Anarhist in DSP za književnost in mišljenje. Dogodek je podprla Mestna občina Koper.

Celoten program nagrade PONT je dostopen TUKAJ.

Leave a Reply