04 Dec 2023

Na Barcelonski konvenciji tudi projekt POSEIDONE

Slovenija bo prihodnji teden pod okriljem Združenih narodov gostila 23. zasedanje držav pogodbenic barcelonske konvencije (COP 23). Konferenca poteka pod sloganom »Zeleni prehod v Sredozemlju: od odločitev k dejanjem« in promovira premik od načrtov in programov k konkretnim dejanjem za zagotovitev uspešnega in trajnostnega Sredozemlja. V sklopu konference je Mediteranski inštitut za okoljske študije ZRS Koper soorganizator spremljevalnega dogodka.

V tednu med 5. in 8. decembrom 2023 bo Slovenija v Portorožu gostila zasedanje sredozemskih držav in drugič v zgodovini prevzela dvoletno predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja, bolj znani pod imenom Barcelonska konvencija. V okviru konference in v soorganizaciji projekta POSEIDONE bo potekala okrogla miza z naslovom »Kako izboljšati upravljanje povezljivosti za doseganje globalnih ciljev v čezmejnem kontekstu? Primer Severnega Jadrana«. Tema okrogle mize bodo upravljalske rešitve za doseganje ekološke funkcionalnosti in povezljivosti. Diskusijo med italijanskim, hrvaškimi in slovenskimi deležniki bo vodila dr. Jerneja Penca, predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije ZRS Koper.

Dogodek bo potekal v četrtek, 7. decembra 2023, ob 13. uri v Hotelu Bernardin, Portorož.

Govorci na okrogli mizi bodo:

Pierpaolo Campostrini, direktor, CORILA, Italija,

Marko Starman, direktor, Javni zavod Krajinski park Strunjan, Slovenija,

Sašo Šantl, vodja sektorja, Inštitut za vode RS, Slovenija,

Patrik Krstinić, manager morskega programa, WWF-Adria, Hrvaška,

Marco Sigovini, raziskovalec, Institute of Marine Science of the National Research Council (ISMAR-CNR), Italja,

Jerneja Penca, predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije ZRS Koper, Slovenia (moderatorka).

Za udeležbo na dogodku je nujna predhodna registracija, ki jo lahko opravite preko POVEZAVE.

Dogodek je del projekta POSEIDONE – Promocija zelene in modre infrastrukture za nov okoljski razvoj (št. ITA-SI0400091), ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Leave a Reply