18 Dec 2023

ZRS Koper vključen v snovanje in izvajanje projekta Koper 1500

V Kopru bodo prihodnje leto obeležili 1500. obletnico dogodka, ki simbolizira nastanek mesta. Po izročilu naj bi bil leta 524 imenovan prvi koprski škof Nazarij. Pri obeležitvi pomembnega jubileja so se združile številne koprske ustanove, ki so aktivnosti in program praznovanja v petek predstavile na novinarski konferenci v Pokrajinskem muzeju Koper.

Priprave na praznovanje so se začele že leta 2019. V snovanje in izvajanje projekta Koper 1500 so poleg MOK aktivno vključeni tudi Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski muzej Koper, Škofijo Koper, Univerzo na Primorskem, Gledališče Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, Italijansko središče Carlo Combi, Skupnost Italijanov Santorio Santorio, piransko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine in druge.

Dejavnosti Znanstvenega-raziskovalnega središča Koper ob praznovanju 1500-letnice Kopra je na novinarski konferenci predstavil dr. Tilen Glavina, namestnik direktorja ZRS Koper. Foto: MOK

V letu 2024 bo praznovanje 1500-letnice Kopra doseglo vrhunec. Deležniki bodo skozi vse leto prirejali različne kulturne dogodke, od razstav, znanstvenih simpozijev, konferenc in poljudnih posvetov do gledaliških festivalov, objav publikacij in drugih zanimivih dejavnosti.

Po novinarski konferenci je sledilo odprtje razstave Koper-Capodistria 1500 (obdobje 524–932) v atriju Pokrajinskega muzeja, prihodnjo sredo, pa bodo prav tako v Pokrajinskem muzeju predstavili Faksimile Statuta Koper iz leta 1423, ki je danes hranjen v Beneškem arhivu. Vrhunec dogodkov pa bo zagotovo proslava koprske škofije in praznik sv. Nazarija, odprtje prenovljene krstilnice, obnova mestnega stolpa, predstavitev Carpaccieve pale v stolnici in muzejska noč.

Koper bo zaradi praznovanja vse leto okrašen. Izobešene bodo zastavice in vejice sivke, ki so jo nekoč Koprčani imenovali tudi klasje sv. Nazarija (v italijanščini spighi di San Nazario). Obuditi želijo tudi tradicionalno pecivo, ki so ga nekoč pripravljali ob prazniku zavetnika mesta.

Leave a Reply