04 Jan 2024

Direktor ZRS Koper na okrogli mizi: “Na področju znanosti smo dosegli tektonski premik.”

Na nedavni okrogli mizi z naslovom “Znanost v 2023: Premiki, izzivi in priložnosti”, ki je potekala v organizaciji Slovenske tiskovne agencije v okviru projekta STAznanost, so direktorica in direktorji raziskovalnih ustanov spregovorili o izstopajočih dosežkih slovenske znanosti v preteklem letu, izzivih, s katerimi se raziskovalci srečujejo pri svojem delu, pa tudi perspektivah za prihodnost.

Na okrogli mizi so sodelovali direktor Kemijskega inštituta dr. Gregor Anderluh, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, direktor Inštituta za novejšo zgodovino dr. Andrej Pančur, direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo dr. Maja Ravnikar in direktor Instituta Jožef Stefan dr. Boštjan Zalar.

Dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, je izrazil prepričanje, da so na področju znanosti dosegli “tektonski premik”. Prvič so inštituti dobili možnost avtonomnega razpisa programskih skupin za naslednje obdobje, kar pomeni, da lahko institucije bolj strateško oblikujejo svoje delovanje. Kljub dosežkom pa je izpostavil skrb glede transparentnosti podatkov, saj meni, da se včasih ključne informacije skrivajo v “megli” nedostopnih ali nejasno predstavljenih podatkih.

“Želimo si trajnostnih sistemskih rešitev, ki nam bodo omogočile mirno pripravo na razpise in strategije ter urejeno reševanje problematike zaposlovanja,” je še poudaril.

Foto in video: STA

Sodelujoči so se strinjali, da so bili narejeni pomembni koraki v smeri izboljšanja načinov dela in večje avtonomije raziskovalnih ustanov. Kljub temu pa so opozorili na pereče pomanjkanje kadra kot pomemben izziv, ki ga je potrebno nasloviti za nadaljnji napredek slovenske znanosti. Razprava je poudarila potrebo po nadaljnjem sodelovanju, investicijah v izobraževanje in ustvarjanju transparentnega okolja za znanstvenike ter javnost.

Posnetek okrogle mize si lahko ogledate v zgoraj priloženem videu.

Leave a Reply